Google+

torsdag 9. oktober 2014

Ny og bedre vhf-antenne på plass. + Litt info om antenner.

Vhf-antenne

Da den gamle vhf-antenna begynte å fungere dårlig, fant jeg det på tide å lete etter en ny antenne. 
Var usikker på om jeg skulle gå for en lang (ca 2,4 meter) eller en litt kortere type antenne. De lengre antennene har som regel 3/6 db (low/high) forsterkning, mens de kortere har 0/3 db forsterkning. Trodde selv at en lengre antenne ville bli det beste siden den har større forsterkning, men tok en prat med Torgeir og Verner hos ProNav AS og satt igjen med en helt annen oppfatning. 

De lengre antennene har bedre forsterkning og når lengre, men de blir fort for retningsbestemt og egner seg derfor ikke så godt når det er bevegelse i båten som følge av bølger (se bilder nedenfor). Man risikerer da klipping i signalet ved rulling og stamping i sjøen. 
Strålingsdiagrammet blir veldig smalt for rundtstrålende antenner med mer enn 3 db forsterkning. Man sender da fort rett til himmels eller rett i sjøen når båten beveger seg litt.
Ved flatt hav er det allikevel disse som fungerer lengst og best.

De mindre antennene(0/3 db) egner seg derfor best for mindre stabile båter som har en tendens til å rulle med sjøen. Dette gjelder de fleste trollingbåter. Antennene har en kortere rekkevidde, men de har tykkere strålingsbredde som igjen gjør at den ikke påvirkes av bølgene og båtens rulling slik 3/6 db antenner gjør. Ergo er det disse antenne som vil fungere best når det er litt sjø.
Det er også viktig å få montert antenna så høyt som mulig på båten for å oppnå best mulig rekkevidde.

Mitt valg av vhf-antenne endte til slutt på AC Marine sin CX4 Celwave-antenne. CX4 er en solid antenne i glassfiber og er kun 1,26 meter lang. Forsterkningen er på 0/3 db (low/high). 
ProNav AS anbefaler denne antenna, og de benytter den på stort sett alle yrkesbåtinstallasjoner som de utfører.

Det følger med låsemutter type N240F ved kjøp av CX4-antenne. Siden jeg skal montere den på rails på båttaket så trengte jeg tre ekstra deler. Antennefeste av type N253F, adapter type N282F og antennekabel type R050F med UHF og FME antenneplugger. 
Den gamle vhf-antenna kommer til å bli benyttet som FM antenne til SonicHub`n.

0 kommentarer:

Cannon Dyprigger

eXTReMe Tracker

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails