Google+

NorthCape Nature i Gjesvær - Klikk på bildet - Havfiske i Verdensklasse

NorthCape Nature i Gjesvær - Klikk på bildet - Havfiske i Verdensklasse
​Gjesvær ble i 2012 kåret til "Norges beste reisemål" av Innovasjon Norge!

tirsdag 18. august 2020

Vannvittig fisketur etter Makrellstørje med Team Abu Technotroll

Skipper: Nils Andre Eigeland

 

Fra venstre: Kjetil Flakke, Frank Ronny Johansen, Asgeir Alvestad(bak), Harald Nyland og Nils Andre Eigeland (Skipper)


 Team Abu Technotroll: Dagens fangstmenn

Kjetil og Frank Ronny med Makrellstørje på 240 kg


Etter helgens fisketur kan man virkelig si at man er blitt bitt av Tuna-basillen. 

Forrige uke fikk jeg en telefon av Nils Andre Eigeland i Team Abu Technotroll om jeg ville bli med å fiske makrellstørje fra Grimstad. Jeg trengte ikke betenkningstid og fikk kjapt klarsignal fra kjerringa. Fredag kveld var jeg på plass i Grimstad, og lørdag morgen stod vi klare på brygga til å dra ut. Den planlagte fisketuren skulle vare helt til søndag kveld, og med på turen var Nils Andre Eigeland, Asgeir Alvestad, Harald Nyland og undertegnede.

På lørdagens fiske spottet vi mange hoppende tunaer, men vi hadde ingen tilslag på spreaderbarene. Et godt varsel var at Team Blega SouthernTuna var på vei inn til land med en makrellstørje i båten (les om den fighten her).
Sent lørdag gikk vi over til ballongfiske med død makrell. Vi skiftet på å sove, og når det begynte å lysne gikk vi over til spreaderbars igjen. 

I løpet av søndagen hadde vi mange observasjoner av tuna, og en som hugg på den bakerste spreaderbaren, men dessverre kroket den seg ikke. Vi hadde også ett par som var og tittet på barene før de snudde. Da vi reiste inn til Grimstad i 17 tiden oppdaget Harald en flokk med grindhvaler. Vi reiste bort for å ta en titt, og flokken la seg parallelt med fronten av båten og fulgte oss i 15 minutter. Utrolig fasinerende opplevelse.

På mandag morgen kl 09 var vi på vei ut igjen. Asgeir og Harald måtte melde pass pga jobb og ble erstattet av Kjetil Flakke. På vei ut ble både "ørn" nevnt (skal ikke si ørn på fisketur), og bananer hadde sneket seg ombord 😂 
Nils Andre kjørte oss tilbake på godplassen 34nm ut fra Grimstad. Det tok ikke lange tida før vi så svære hoppende størjer både fjernt og veldig nært (kan anbefales). Vi hadde fire spreaderbars ute, og passet på å sjekke dem hver 45 minutt for dritt. Så kom det en periode med lite observasjoner, og plutselig hyler det i Penn snella (som var rigget på outrigger og kun 10m bak båten). Vi starter straks ryddingen av de tre andre stengene, og Nils Andre hjalp Kjetil på plass med stanga, så fighten kunne begynne. Makrellstørja tar kjapt 300m med sene, og etter hvert 100m til. Nils Andre (med knekt tå) ber oss stå for fighten, og han styrer skuta med stø hånd, og plassere båten perfekt til enhver tid slik at vi har kontroll på lina og størja. Kjetil (en seig jævel) lar seg ikke mørne lett, og jobber veldig godt med å få inn line når muligheten ber seg. Vi passer på å bytte hvem som kjører fisken når størja raser ut med line igjen. Endelig er det min tur til å kjenne på kreftene til verdens råeste svømmende Ferrari. Å gud for noen krefter den har. Etter 15 minutters kjøring kjenner jeg det i lårene og høyre armen. Vi bytter kjapt på neste utras, og Kjetil er i gang igjen. Vi bytter nok en gang etter en god stund, og etter mine 15 minutter med størja er Kjetil i gang igjen. I løpet av denne tiden har vi fått størja nært båten, og Nils Andre og jeg gjør oss klare med klepper, harpun/spyd og sikringstau. Nils Andre har tak på leaderen og bygynner å dra inn sena for hånd de siste meterene. Flere ganger må vi gi opp og la den gå igjen, før vi til slutt klarer å sette to klepper i underkjeven på størje, sette spydet, og sikre tunaen i kjeften og halen. Totalt brukte vi ca 1 time og 40 minutter på å få den inn til båten. 
Det er den største opplevelsen jeg har vært med på innen fiske. Gleden er stor i båten, og alle tanker om Covid19 er glemt. For et andrenalinrush. 

I Grimstad står Asgeir, Harald, Jarle og Aslak pluss mange mange flere og tar oss fantastisk i mot på brygga. Smilene lyser opp i hele gjengen og praten går fort. 
Størja blir anslått til å veie 240 kilo (formel: LxBxB/28888). Lengden ble målt til 251 cm og bredden til 166 cm. Fiskemottaket tilbereder fisken på riktig måte, og vevs og dna prøver av størja blir sendt til Fiskeridirektoratet/Havforskningsintituttet til forskning. Nå skal fisken ligge på is ett døgn før den blir delt opp i fileer/stykker som deles på hele Team Abu Technotroll, og forhåpentligvis litt på meg også😀
Les mer om turen her: Full klaff på makrellstørjefiske 

Her kan du også lese om de strenge kravene til deltakelse i størjeprosjektet, og hvorfor vi driver med dette i forskningsøyemed.

Til slutt vil jeg rette en stor takk til hele Team Abu Technotroll som gav meg sjansen til å få bli med på dette her. Jeg er evig takknemmelig for denne opplevelsen som kommer til å sitte i hodet resten av livet.
PS: Jeg stiller gjerne opp på flere turer😀😀

PS: Sjekk også slepesnora til båten under kjøringen av størja på bildene nedefor.0 kommentarer:

Cannon Dyprigger

Powered By Blogger
eXTReMe Tracker

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails