Google+

torsdag 5. november 2015

Nye muligheter: Automatisk trimplan system til båten.

ACS - Attitude Control System
På nybåten vår er det montert hydrauliske trimplan fra Bennet med type "Rocker" styringenhet av trimplanene. Rocker er en manuell styringsenhet som man må inn å korrigere på for at båten skal gå optimalt. I sidesjø ble det mye korrigering på trimplanene og vi syntes dette var utrolig slitsomt spesielt da Rocker heller ikke har noen indikatorlamper som viser hvilken posisjon trimplanene står i. Rocker er forøvrig den billigste styringsenheten for trimplan.
Denne manuelle styringsenheten "Rocker"
Under Sunnanåtreffet irriterte vi oss grønne på jobben med å korrigere trimplanene, og vi begynte å vurdere om vi skulle bytte til ZipWake trimplan.
ZipWake

ZipWake er automatiske trimplan som fungerer som en autopilot på trimplanene. De er elektriske så det bøy på et problem for oss som hadde hydrauliske trimplan på båten.
Jeg begynte å google litt på nett og fant fort flere automatiske system for hydrauliske trimflaps.

Den første jeg fant var Bennet sin "Auto Tab Control" Ulempen ved disse var at de reagerte litt sent, så korrigeringen var litt på etterskudd, så jeg fortsatte å google etter flere systemer.
Auto Tab Control

Fant så ett annet system fra Mente Marine som fikk gode skussmål på diverse forum, og på denne kunne man også justere reaksjonstiden. Systemet heter "ACS - Attitude Control System". Mente Marine leverer flere modeller for både elektriske og hydrauliske trimplan. Modellen som passet best for vår båt heter "ACS RP" som justerer både pitch og roll (plan retning og sideveis bevegelse). Den merker også om båten er i plan eller ikke, og om båten svinger eller ikke. Takket være den innebygde gyroen i styringspanelet er systemet i stand til å gjøre automatiske endringer. Når man gjør en sving så kobler den seg ut for å hindre mot-korrigering av sving. Vel ute av svingen vil ACS koble seg automatisk inn igjen. Det samme gjelder hvis båten går ut av plan. Da går trimplanene automatisk helt opp.

Monteringen er også veldig enkel. Her er det bare å bytte ut det gamle Rocker styringspanelet med det nye styringspanelet ACS, og koble sammen ledningene. Deretter gjør du kalibrering på sjøen (gjøres kun en gang), så er det bare å tute og kjøre. Se bruks/monterings-anvisning her: ACS

ACS - Attitude Control System

ACS - Attitude Control System
Etter mye lesing på internett så var valget vårt enkelt. Vi gikk for ACS fra Mente Marine som Sleipner er importør av i Norge.

Video av ACS fra Mente Marine:


Video av ZipWake:

2 kommentarer:

Thomas Gangsøy 10. august 2017 kl. 13:15  

Hvordan er deres erfaring med ACS RT etter noen års bruk? Vurdere samme system til samme båt.

A-Team trolling: Frank Ronny Johansen 10. august 2017 kl. 14:15  

Hei
Vi er veldig fornøyd med ACS. Trimtabsene justerer seg automatisk, og det er minimalt med trykking på kontrollpanelet. Alt går automatisk og fungerer perfekt på vår båt. Installasjon er veldig enkel. Anbefales.

Cannon Dyprigger

Powered By Blogger
eXTReMe Tracker

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails