Google+

NorthCape Nature i Gjesvær - Klikk på bildet - Havfiske i Verdensklasse

NorthCape Nature i Gjesvær - Klikk på bildet - Havfiske i Verdensklasse
​Gjesvær ble i 2012 kåret til "Norges beste reisemål" av Innovasjon Norge!

tirsdag 27. mai 2014

CHIRP ekkolodd - hva betyr det og hvordan fungerer det?

ProNav AS la ut denne forklaringen på CHIRP på sin hjemmeside:

CHIRP betyr «CompressedHigh Intensity Radar Pulse», og er en teknikk som har blitt benyttet innen forskning og militære formål i en årrekke. Teknikken til å generere en CHIRP puls har nå blitt modifisert og tilpasset fiskeri.

Et vanlig ekkolodd: Sender en av/på puls med faste frekvenser på hver sendepuls ned i vannet, (50/83/200kHz). Ved lav frekvens ser man dypere, men pulsen blir lengre, og problemet oppstår når flere ekko som står tett, blir vist som et stort ekko. Høye frekvenser gir bedre oppløsning, men egner seg kun på grunt til medium dybde. Og siden all informasjonen kommer fra faste frekvenser, er det begrenset hvor godt og høyoppløst ekkoloddbilde blir.
Et CHIRP ekkolodd: Sender ikke bare på en enkel frekvens, men vil innenfor samme sendepulsen kontinuerlig sveipe over et bredt spekter av frekvenser samtidig. Hver frekvenssveip vil gi et større spekter av informasjon, og CHIRP teknologien vil derfor kunne operere med høyere oppløsning, og bedre skilleevne kontra et vanlig ekkolodd.

Det negative med CHIRP teknologi: Krever dyre og kostbare moduler som igjen skal drive store og kostbare CHIRP svingere, men Airmar TM/B150M CHIRP svinger er unntaket. Dette er en rimelig basis/budsjettsvinger designet for spesifikke dybdeområder, med effekt på 300w.
Svingeren benytter Medium frekvensområde,85‐145kHz, og er laget for offshore saltvannsfiske og sportsfiske i innlandsvann. Kan benyttes av rimelige MFD skjermer eller frittstående skjermer, laget for fritidsbåtbruk.

Med ny CHIRP teknologi fra Lowrance: I tillegg til å benytte Airmar sine CHIRP svingere, kan Lowrance CHIRPe på egne Lowrance svingere uten store kostnader og med et imponerende resultat. Man CHIRPer over 50‐83‐200kHz sendepulsene, men kan også sende på vanlige faste frekvenser i tillegg til DownScan høyfrekvens på Lowrance HDI hybridsvingere. Dette er dagens mest fleksible CHIRP mulighet, til en brøkdel av kostnadene våre konkurrenter opererer med.
Først ut med denne teknologien er SonarHub modulen og Elite CHIRP serien i 5 og 7 tommer, og er fremtiden for ekkoloddet til et mye bredere spekter av brukere (fritid, trolling, hobby, teiner og hummerfiske).

Alle Lowrance produserte svingere, HDI, eller vanlig, CHIRPer ved:
Low: 40‐60kHz (50khz) Medium: 60‐100kHz (83kHz) High: 160‐240kHz (200kHz)

0 kommentarer:

Cannon Dyprigger

Powered By Blogger
eXTReMe Tracker

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails