Google+

NorthCape Nature i Gjesvær - Klikk på bildet - Havfiske i Verdensklasse

NorthCape Nature i Gjesvær - Klikk på bildet - Havfiske i Verdensklasse
​Gjesvær ble i 2012 kåret til "Norges beste reisemål" av Innovasjon Norge!

onsdag 3. april 2013

Diverse Actionkamera: Hvordan bruke dem !!


 VIO POV HD
Vi kjøpte for to år siden ett kamera som heter VIO POV HD. Dette kameraet har en hovedenhet m/LCD skjerm og en 1,5 meter lang kabel med vanntett kameralinse i enden. En halvmeter fra kameralinsa sitter mikrofonen på den samme kabelen. Det følger også med fjernkontroll. Når vi bruker dette kameraet så har jeg hovedenheten liggende inne i styrhuset, og ledningen går igjennom døra og linsa blir festet på stangholder eller rails på siden av båten. <Les mye mere her>
Hovedenheten ligger da tørt og den er tilkoblet strømuttak i båten. Mikrofonen på kabelen er også veldig bra (ikke innkapslet som på GoPro), og gjør at man får med godlyden fra snellene når fisken ruser avgårde.
Det geniale med VIO POV HD er at den har en funksjon som heter "Loop & Forward". Det smarte med denne funksjonen er at man kan forhåndsinnstille en "loop" på for eksempel 2 minutter. Når man så trykker første gang på "Rec" knappen så begynner kameraet å ta opp loopen, men den vil kun lagre/huske de to siste minuttene. Når det så hugger på en av dypriggstengene så trykker man på "Rec" knappen på nytt (for andre gang). Da vil den huske de siste to minuttene samt at den fortsetter å ta opp fremover.
Med andre ord: Lagre opptak fra fortiden + fortsette opptak fremover.
Når så fisken er håvet og man er ferdig så trykker man på "stopp" knappen. Da har man lagret filmopptak fra to minutter før det beit og helt til man trykket "stopp" knappen.
Deretter starter man ett nytt opptak ved å trykke på Rec, slik at du har loopen kjørende hele tiden til det skjer noe mer.
På denne måten så får man så og si kun actionscenene lagret på SD-brikka. Det gjør også at filmen blir lettere å redigere (kortere opptak).

GoPro Hero3
GoPro kameraet så har man kun "Loop" funksjonen, ikke "forward". Man kan bestemme hvor lenge loopen skal vare, enten 5-20-60-120 minutter. Til trollingfiske ville jeg personlig valgt en "Loop" på 20 minutter, da det burde holde. Det skal gi deg nok tid til å få festet alt fra hugget, kjøring og håving av fisken på film. Man må bare huske å trykke på "stopp" knappen når man er ferdig, hvis ikke så fortsetter GoPro med loopen, og du vil miste selve opptaket av fisken. Skulle man bruke mere enn 20 minutter på fisken (svær fisk), så må man stoppe opptaket og starte ett nytt opptak med en gang.
Med andre ord: Når man trykker på stopp knappen, så lagrer man de siste 20 minuttene på SD-brikka.

Tips til de som skal benytte GoPro, er å ha flere batterier klare, eller montere kameraet ett sted hvor det står tørt. Da kan man koble kameraet til strømuttak i båten, og benytte et åpent skeleton(hus) hvor lyden vil slippe inn. Alternativ ha en ekstern mikrofon tilkoblet.

Mine forslag til innstillinger:
På VIO kameraet så kjører jeg full vidvinkel i 1080 oppløsning, for å få med mest mulig av det som skjer på akterdekket. Jeg ville også kjørt 1080 oppløsning på GoPro kameraet, men her har man en mulighet til å bestemme hvor bredt du vil filme i 1080. Du kan velge mellom wide-medium-small. 
Skal man filme med kun ett kamera så ville jeg anbefalt å bruke wide (vidvinkel).
Skal man benytte to eller flere kameraer (f.eks. GoPro på dypriggen, filmer mot styrhuset), ville jeg hatt det ene kameraet (filmer mot akterdekket) i wide, og det andre kameraet på dypriggen på medium bredde. 
Det er også noe som heter FPS, frames per second, det forteller hvor mange bilder i sekundet filmen skal tas opp med. Det holder i massevis med 25 eller 30 fps. Velger man 60 fps, så blir dine opptak mye større i Mb, og du bruker lettere opp kapasiteten på SD-brikka. 
Hvis du skal redigere en film hvor slik at man får "slow motion" så er det lurt å velge 60 eller 120 fps. Da får du en jevnere flyt i filmen. Dette benyttes endel i snowbord-miljøet, hvor dem viser enkelte sakte film snutter når de kjører i puddersnøen.

Redigering:
Jeg vil anbefale alle å kjøpe seg ett skikkelig redigeringsprogram. Selv benytter jeg Pinnacle Studio 15. Hvis man benytter gratisprogram slik som Windows Live Moviemaker, så må man belage seg på ekstra god tid til redigering da dette vil ta mye tid. Ett skikkelig redigeringsprogram vil gjøre redigeringen mye kjappere. 
GoPro har ett eget redigeringsprogram som heter Cineform. På GoPro sin hjemmeside kan man laste ned en gratisversjon, eller en mer profesjonell versjon som koster penger. Jeg har selv ikke benyttet Cineform, og kan derfor ikke si noe om hvordan dette programmet virker. 
Jeg kommer uansett til å fortsette å bruke Pinnacle Studio 15.

Tips til god video:
For å lage en god film, så kan det være lurt å filme fra flere forskjellige vinkler. Klipp også ned filmen så mye det lar seg gjøre. Få med kun det som er kult. Man trenger ikke se 10 minutter med kjøring av fisk. Rediger filmen slik at du får med hugget/huggene, det første utraset, litt midtveis fra kjøringen(spesielt hvis fisken hopper), selve håvingen og C&R hvis den settes tilbake. En slik film bør ligge på 4-5 minutter. Blir filmen for lang, så mister folk interessen og forlater video`n på Youtube.

Til alle kverulanter der ute, så er dette mine tips/forslag og ingen fasit. 
Shoot fisking !

7 kommentarer:

Team Helgøya 3. april 2013 kl. 17:42  

Veldig bra Frank Ronny. Godt forklart og gir folk en enklere start på å filme. Noe er kjekt å få hjelp til, som det med FPS. Og enig i tipsene dine med å klippe ned til det som er kult, hugg, hopp og hoving (evt inkl c&r). Får man med de tre H ene blir det en kulere film.

Aslak Team Blega 3. april 2013 kl. 20:48  

Flott Frank.
Blir nok mer, og mer trolling filmer.
Aslak

Team Lawo (Lasse Wolhaug) 3. april 2013 kl. 21:01  

Dette var veldig godt forklart,gleder meg til å prøve Vio Pov.
Lasse

Tom Høgseth 3. april 2013 kl. 22:11  

God og nyttig forklaring, Frank. Jeg har planer om å kjøpe meg kameraer selv, men foreløpig er annet utstyr prioritert.

Team Fisherman/Ola-Lone 4. april 2013 kl. 12:01  

Meget bra skrevet.
Har begge kamerane selv.
Men GoPro 2 med alt utstyr.

Meget godt fornøyd med begge.
Loop forward er veldig fin å bruke på Vio Pov Hd.

A-Team trolling: Frank Ronny Johansen 4. april 2013 kl. 17:48  

Takker så mye :-)

En annen billig idè kan være å kjøpe "Fish Eye" hos Teknik-kmagasinet som gjør at du får vidvinkel på mobiltelefonen.

Skitt fiske alle sammen :-)

Cannon Dyprigger

Powered By Blogger
eXTReMe Tracker

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails